MRI voor huisdieren
EquiSound beschikt over het eerste MRI-toestel in de Benelux dat zowel geschikt is voor paarden, als voor kleine huisdieren. Ons MRI-centrum is een onafhankelijk instituut voor MRI onderzoeken en het bijhorende neurologisch onderzoek. De communicatie met uw huisdierenarts staat hierbij steeds centraal.
Waarom MRI?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Het is een gedetailleerde beeldvormingstechniek die heel waardevolle informatie kan geven over allerlei structuren in het lichaam die met andere beeldvormingstechnieken (vb. radiografie (RX), echografie, CT) niet zichtbaar kunnen worden gemaakt. Voor neurologische patiënten is MRI een onmisbare techniek, omdat zowel de hersenen, het ruggenmerg en de uittredende zenuwen grondig en 3-dimensioneel kunnen worden onderzocht. Uiteraard zijn er nog tal van andere toepassingen mogelijk zoals bijvoorbeeld orthopedie (kruisbanden, botoedeem, tumoren…). Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke straling, wat wel het geval is bij radiografie en het nemen van een CT-scan.
Wat is MRI?
MRI is een beeldvormingstechnologie die gebruikt maakt van magnetische velden en radiogolven. Bij het nemen van een scan wordt het dier in een magnetisch veld gebracht. Hierdoor gaan alle waterstofatomen in dezelfde richting bewegen. Door een radiogolf worden de waterstofatomen kort uit evenwicht gebracht, waarna ze terug in dezelfde richting bewegen. Hierbij wordt energie afgegeven die wordt opgevangen door een antenne. Vervolgens vertaalt een computer deze opgevangen energie naar een beeld. Elk type weefsel (bot, vet, zenuwweefsel, spierweefsel,…) bevat een bepaald gehalte aan waterstofatomen die met een verschillende snelheid terugvallen in hun uitgangspositie. Dit zorgt ervoor dat ze van elkaar kunnen onderscheiden worden op de MRI-beelden.
Op basis van de interactie van de waterstofatomen en het magnetisch veld kunnen verschillende soorten beelden worden gemaakt (= verschillende sequenties). De sequenties kunnen in drie verschillende richtingen uitgevoerd worden. Al deze beelden samen geven enorm veel informatie over de oorsprong en aard van de weefsels en afwijkingen.
Indicaties
De grootste meerwaarde van MRI ten opzichte van andere beeldvormingstechnieken, is dat het in principe elk structureel probleem in of rond de hersenen, het ruggenmerg of de perifere uittredende zenuwen, in beeld kan brengen. Daardoor is het een optimale beeldvormingstechniek voor neurologische problemen.
MRI is dus een excellent hulpmiddel in het stellen van een diagnose bij neurologische patiënten, waarna een gerichte behandeling en prognose kan worden gegeven. Enkele voorbeelden van neurologische aandoeningen bij hond of kat waarvoor MRI zinvol is vindt u hieronder.
Ter hoogte van de wervelkolom:
- Discus hernia
- Ziekte van Wobbler (cervicale spondylomyelopathie)
- Syringomyelie
- Lumbosacrale stenose
- Spinaal arachnoid diverticulum
- Tumoren in of rond het ruggenmerg
- Infarct in het ruggenmerg (fibrocartilagineus infarct)
- Ontsteking van de tussenwervelschijf (discospondylitis)
- Aangeboren wervelmisvormingen
Ter hoogte van de hersenen:
- Hersentumoren
- Herseninfarcten
- Waterhoofd (hydrocefalus)
- Cystes in de hersenen
- Hersenbloedingen
- Cognitieve dysfunctie (dementie)
Een MRI kan ook gebruikt worden om alle onderliggende structurele oorzaken van een symptoom uit te sluiten. Zo kan men de diagnose van idiopathische of primaire epilepsie pas met 100% zekerheid stellen indien geen structurele hersenproblemen kunnen gezien worden. Zeker bij honden die minder goed reageren op medicatie tegen epilepsie is het heel belangrijk te weten dat er geen onderliggend hersenprobleem aan de oorzaak ligt. Daarnaast is MRI ook geschikt voor het detecteren van orthopedische problemen zoals kruisbandletsels, peesblessures, bottumoren etc.